Лондон: Русија ја зголеми воздушната активност во југоисточна Украина

– Министерството за одбрана на Велика Британија ги објави најновите разузнавачки информации за војната во Украина.

Во извештајот на британското Министерство за одбрана се наведува дека изминатата недела Русија ја зголеми воздушната активност во југоисточна Украина.

Но, Украина „пружа значителен предизвик“ за руските воздушни и ракетни операции.

– Руските авиони сè уште ранливи на кратките и средните системи за воздушна одбрана“.

Како резултат на нивната „неспособност да пронајдат и уништат системи за противвоздушна одбрана“, напорите на руските сили да ја преземат контролата над воздушниот простор се „сериозно отежнати, наведува британското Министерството за одбрана.