МОК ги одобри тежинските категории и квалификацискиот систем за боксерскиот турнир на Олимпијадата во 2024 година

 Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА) објави дека Извршниот одбор на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) го одобрил олимпискиот квалификациски систем за боксерскиот турнир на Игрите во 2024 година, кои ќе се одржат во Париз од 26 јули до 11 август 2024 година.

Боксерскиот турнир во главниот град на Франција ќе се одржи во седум тежински категории за мажи и шест за жени.

Машките тежински категории се следните: до 51 кг, до 57 кг, до 63,5 кг, до 71 кг, до 80 кг, до 92 кг, над 92 кг.

Жени: до 50 кг, до 54 кг, до 57 кг, до 60 кг, до 66 кг, до 75 кг.

– Сакам да ви честитам на сите за ова прекрасно достигнување! Не само што развивме процедури за боксерите да бидат дел од игрите во Париз со МОК, туку е одобрен и систем кој ќе се фокусира на настаните на ИБА. Сигурен сум дека и вие ќе разберете каков огромен чекор е ова за нас. Изградивме доверба и доверба. Сега мора да ги исполниме нашите ветувања, рече претседателот на ИБА, Умар Кремлев.

На последните Олимписките игри во Токио минатата година се одржаа натпревари во бокс во осум тежински категории за мажи и пет за жени.