Во Тирана ќе се одржи вториот фолклорен фестивал на Македонците во Албанија

– Во организација на македонското друштво „Илинден“, со поддршка на Министерството за култура на Албанија, на 17 април, во Тирана ќе се одржи вториот „Фолклорен фестивал на македонското малцинство во Албанија“.

– Оваа манифестација е од големо значење за нас Македонците во негувањето на традициите и фолклорот, која финансиски ја поддржува албанското Министерство за култура. Очекуваме голема посетеност како од Македонците кои живеат во Тирана, така и од други делови на Албанија, изјави за МИА претседателот на МД „Илинден”, Никола Ѓурѓај.

Според него, на оваа значајна манифестација за Македонците, ќе учествуваат фолклорни групи од областите Гора, Голо Брдо и Мала Преспа, сите со македонски песни и ора од споменатите области.

Гости на вечерта се очекува да бидат членовите на театарот „Скрб и утеха” од Скопје.

Фестивалот ќе се одржи на 17. овој месец со почеток во 16:00 часот, во амфитеатар Тирана (голем парк кај вештачкото езеро во Тирана), а влезот е слободен.

Првиот фестивал беше одржан на 9 јуни 2019 година, но поради пандемијата и анти-ковид мерките во изминатите две години оваа манифестација не беше одржана.