Полска купи 250 тенкови Абрамс од САД

– Полска потпиша договор со САД за купување на 250 тенкови Абрамс во обид да ја зајакне својата армија и да одврати евентуална руска агресија на нејзината источна граница.

Продажбата на тенкови Абрамс на Полска, каде што ќе биде распоредена и американската противракетна одбрана, е уште еден знак за длабоките одбранбени односи со САД.

Полскиот министер за одбрана Мариуш Блашчак изјави дека договорот е вреден приближно 4,75 милијарди долари и дека првите тенкови ќе бидат испорачани оваа година.

Во Полска ќе бидат распоредени речиси 5.000 дополнителни американски војници и дополнителни борбени авиони, како дел од одговорот на САД на кризата во Украина.