Цивилите во Тиграј жртви на воени и злосторства против човештвото

– Безбедносните сили и нивните сојузници во спорниот дел на зафатената од војна северна Етиопија извршија злосторства врз Тиграјците кои се воени злосторства и злосторства против човештвото, соопштија две групи за човекови права.

Амнести интернешнел и Хјуман рајтс воч (ХРВ) соопштија дека цивилите од Тиграј биле цел на „немилосрдна кампања за етничко чистење“ во регион од западниот дел од избувнувањето на етиопската војна во ноември 2020 година. Во месеците што следеа, неколку стотици илјади Тиграјци од западен Тиграј беа протерани од безбедносните сили и цивилните власти на „координиран начин“ преку етнички мотивирани силувања, убиства, гладување и други форми на тешки прекршувања.

„Овие широко распространети и систематски напади врз цивилното население Тигар се злосторства против човештвото и воени злосторства“, велат Амнести и ХРВ во заедничкиот извештај насловен „Ќе ве избришеме од оваа земја“.

За 15 месеци, ХРВ и Амнести разговараа со 400 луѓе, вклучително и бегалци кои побегнаа во Судан и сведоци на насилство кои сè уште живеат во западен Тиграј и на други места во Етиопија. Тие го документираа сексуалното ропство и групното силување на тиграјски жени, вклучително и жртва чии напаѓачи рекоа дека ја „чистат“ нејзината крв.

Тие собраа и сведоштва за смрт на играјци во преполни затвори и масовните егзекуции на десетици мажи покрај река.

Новоименуваните цивилни власти во западен Тиграј и регионалните сили и нерегуларните милиции од соседниот регион Амара се обвинети за злосторствата.

Амара и Тиграј се дом на две од најголемите етнички групи во Етиопија и двете го бараат историското право на плодното пространство на западен Тиграј што се протега од реката Текеза до Судан.

Во март 2021 година, САД предупредија на „акти на етничко чистење“ што се случуваат во западниот дел на Тиграј. Амарските власти ги отфрлија наводите како „пропаганда“.