Сијарто: Унгарија е подготвена да го плати рускиот гас во рубљи

Унгарија е подготвена да го плати рускиот гас во рубљи без да ги прекрши санкциите на Европската унија против Русија, изјави денеска унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто.

– Што се однесува до плаќањето на гасот во рубљи, имаме решение кое гарантира дека нема да прекршиме никакви санкции, а во исто време обезбедуваме стабилно снабдување со гас за Унгарија, изјави Сијарто.

Шефот на унгарската дипломатија објасни дека според шемата, филијалата на унгарската МВМ енергетска група ЦЕЕ Енерџи, следната сметка ќе ја плати во евра, која Гаспромбанк ќе ја претвори во рубљи и потоа ќе ја префрли на сметката на руски Гаспром експорт.

Сијарто изјави дека опцијата за плаќање сметки во друга валута, наместо во евра, е вклучена во билатералниот договор меѓу CEE Energy и Гаспром експорт, кој беше склучен во септември 2021 година, а кој сега ќе биде модифициран за да ги одрази планираните промени.

Тој не навлезе во детали, па не е јасно дали падот на руската валута на некој начин ќе влијае на новите услови за плаќање.

Сијарто потсети дека Унгарија, која се потпира на Русија во снабдувањето со најголем дел од нафтата и гасот, беше против заземање заеднички став на ЕУ за прашањето за плаќање на руската енергија во рубљи, бидејќи Будимпешта тоа го смета за билатерално прашање.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*