Кривична пријава за злоупотреба на лични податоци

СВР Скопје – Единица за економски и компјутерски криминал поднесе кривична пријава против О.И. (32) од скопско Студеничани, вработен на работно место референт матичар во Управа за водење на матични книги и против Д.К.(28) од Скопје, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на лични податоци“, соопшти Министерството за внатрешни работи.

Од МВР образложија дека првопријавениот, во текот на април 2021 година, без поднесено барање и без согласност издадена од мајката, како законски застапник на малолетно лице, изготвил и со свој потпис и печат на Управата за матични книги, заверил Извод од матична книга на родени и изготвениот извод му го дал на второпријавениот, кој бил неовластено лице да располага со таквиот извод.

– Второпријавениот, неовластено и спротивно на закон, во два наврата го искористил изводот, односно личните податоци на малолетното лице. Тој го употребил во постапка пред Министерството за правда, Управа за водење на матични книги и во поднесена тужба од негова страна пред суд против оштетената мајка, додадоа од МВР.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*