Проруските сепаратистички сили се обидуваат да ја заземат челичарницата Азовстал во Мариупол

Проруските сепаратистички сили започнаа делумна операција за преземање на челичарницата Азовстал во Мариупол, каде се наоѓаат преостанатите украински сили, изјави денеска портпаролот на проруските сили Едуард Басурин.

– Групите формирани за напад на објектот почнаа да работат. Добиваме помош од Русија, се работи за авиони и артилерија. Така наречените бранители на украинскиот народ конечно ќе се предадат, истакна Басурин

Според руското Министерство за одбрана во опколената фабриката Азовстал има 2.500 украински војници.

Руската армија пред два дена предупреди дека ќе бидат уништени украинските војници во челичарницата Азовстал, кои ќе одбијат да се предадат.

Додека руското Министерство за одбрана ги повика украинските војници во Мариупол да се предадат до 12 часот по московско време, ветувајќи оти ќе им бидат поштедени животите. Потоа од 13 часот и 30 минути да се прогласи прекин на огнот, а од 14 до 16 часот сите украински и странски војници да се повлечат од челичарницата Азовстал без оружје и муниција.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*