ОН го удвои износот неопходен за помош за Украина на 2,25 милијарди долари

Обединетите нации истакнаа дека влошената ситуација во Украина ги натерала повеќе од двојно да го зголемат износот што го бараат како помош за земјата разорена од војна.

Со оглед на тоа што потребите во Украина продолжуваат да растат, Обединетите нации и хуманитарните партнери бараат 2,25 милијарди американски долари за помош на 8,7 милиони луѓе – повеќе од половина од нив се жени – преку ревидираниот „Украински блиц апел“, кој е продолжен до август 2022 година.

Конфликтот ја предизвика најбрзо растечката криза со раселување во светот од Втората светска војна, со речиси 13 милиони луѓе раселени за помалку од два месеци.

Првичната сума која на 1 март беше побарана за хуманитарна помош за Украина изнесуваше 1,1 милијарда долари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*