Британски генерал: Западот мора да се подготви за војна

По вчерашната изјава на британската министерка за надворешни работи Лиз Трас која нагласи дека руските сили треба да бидат протерани од цела Украина, поранешниот заменик-командантот на НАТО за Европа, генералот Ричард Ширеф, денеска истакна дека тоа е „апсолутно правилен пристап“.

– Таквиот пристап треба да биде проследен со значајни ресурси и тоа да се направи преку целиот сојуз, како целина, изјави Ширеф за „Радио 4“ на сервисот на Би-Би-Си.

Поранешниот воен командант предупреди дека рускиот претседател Владимир Путин би можел да реагира агресивно, но смета дека ескалацијата е потребна за да се демонстрира сериозноста на Западот.

– Најлошото што може да се случи е војна со Русија, но подготовките за најлошото сценарио веројатно би можеле да го одвратат Путин, бидејќи на крајот на краиштата тој почитува само сила, изјави Ширеф.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*