Германија досега во Украина испрати оружје и опрема во вредност од 190 милиони евра

Германија испрати оружје и опрема во вредност од повеќе од 190 милиони евра во Украина во првите осум недели од руската инвазија.

Германија даде зелено светло за испорака на воено оружје во вредност од 120,5 милиони евра и друго вооружување во вредност од 71,4 милиони евра во периодот од 24 февруари до 19 април, соопшти германското Министерство за економија како одговор на пратеничко прашање, јави ДПА.

САД досега испратија повеќе од 3,7 милијарди долари оружје и муниција ветени или веќе испорачани на Украина. Балтичката република Естонија досега има обезбедено воена помош во вредност од над 220 милиони евра за Украина.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*