Јужна Кореја е првата азиска земја која се приклучи на кибер групата на НАТО

Јужна Кореја е првата азиска земја која се приклучи на групата за кибер одбрана на НАТО, соопшти јужнокорејската Национална разузнавачка служба.

Јужнокорејската Национална разузнавачка служба е официјално примена во Центарот за извонредност на НАТО за заедничка кибер одбрана (ЦЦДЦОЕ), со седиште во Талин, Естонија.

Со приемот на Јужна Кореја бројот на земји-членки се искачи на 32, од кои 27 се земји-членки на Алијансата.

ЦЦДЦОЕ е формиран во 2008 година како одговор на наводниот руски кибер напад што ги „парализираше“ државните мрежи на Естонија.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*