Андриушенко: Најмалку 100 цивили се уште се ноаѓаат во челичарницата Азовстал

Најмалку уште 100 цивили се останати во фабриката за челик, што е под силен руски оган во јужниот украински град Мариупол, изјави денеска помошникот градоначалник Петро Андриушенко.

Мариупол ги преживува најразорните битки во руската инвазија и војната во Украина.

Железарницата Азовстал е последниот дел од градот што се уште е во рацете на украинските борци.

Украина претходно соопшти дека сите цивили го напуштиле Азовстал, а Русија објави дека е завршена евакуацијата на цивилите од фабриката.

„Покрај армијата, во засолништата во Азовстал има најмалку 100 цивили. Сепак, тоа не го намалува интензитетот на окупаторските напади“, напиша Андриушченко на Телеграм.

Русија не ги коментираше неговите тврдења, а запдните медиуми не успеаја да добијат независна потврда на наводите

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*