Захарова: Шмит е измамник бидејќи нема меѓународно полномошно за функцијата

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, изјави дека високиот претставник во БиХ, Кристијан Шмит, е измамник бидејќи нема меѓународно полномошно да ја извршува оваа висока меѓународна функција.

-Имаме човек кој е всушност измамник. Тој нема меѓународно полномошно, туку преку медиумите, преку усогласениот став на колективниот Запад, се преправа дека има официјален статус. Го нема!, јасна е Захарова.

Таа го ставот за Шмит го изнесе во интервју за АТВ на Бања Лука.

Според неа, Шмит нема официјален статус, туку само се преправа дека е висок претставник.

На крајот на јуни минатата година, Шмит беше назначен за висок претставник во БиХ, без одлука на Советот за безбедност на ОН.

Захарова кажа дека веќе се може да се фалсификува, посочувајќи ја за пример Мисијата на ОБСЕ.

-Мисијата на ОБСЕ, која е затворена од март, не е официјално иницирана во рамките на ОБСЕ. И покрај тоа што Русија кажа дека мандатот не е продолжен. Нема мандат, рече Захарова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*