Фински одбор: Влез во НАТО – најдобра опција што гарантира националната безбедност за државата

Влезот во НАТО е најдобрата опција што ја гарантира националната безбедност на Финска, соопшти денеска комисијата на финскиот Парламент задолжена за одбрана, пред официјалната одлука на земјата дали ќе влезе во Алијансата.

Комитетот даде мислење за тоа прашање како одговор на белата книга на Владата за нејзината надворешна и безбедносна политика.

– Членството во НАТО е најдоброто решение за безбедноста на Финска. Ја зајакнува националната одбранбена способност на Финска со поддршка на значајните воени ресурси на Унијата, нагласи претседателот на одборот и лидер на опозицијата Петер Орпоф од Националната коалиција.

Комитетот заклучи дека членството на Финска во Северноатлантската алијанса значително ќе ги зголеми шансите на земјата да избегне да стане цел на „руска агресија“.

Финска дели 1.300 километри граница со соседна Русија.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*