Бектеши на министерски состанок за регионална соработка и енергетска безбедност во Софија 

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска ќе учествува на министерски состанок за Регионална соработка за енергетска безбедност, диверзификација и зелена транзиција, што ќе се одржи во Софија, Република Бугарија.

На состанок, во организација на Министерството за енергетика на Бугарија, покрај министерот Бектеши и домаќинот, министерот за енергетика на Бугарија, Александар Николов, ќе учествуваат и Дите Јоргенсен, Генерален директор на Директоратот за енергија на Европската комисија (ДГ ЕНЕР), Константинос Скрекас, министер за енергетика и животна средина на Грција, Виргил Даниел Попеску, министер за енергетика на Романија, Зорана Михајловиќ, вицепремиер и министер за рударство и енергетика на Србија, Парвиз Шахбазов, министер за енергетика на Азербејџан, Герман Галушченко, министер за енергетика на Украина, како и Алпарслан Бајрактар, заменик- министер за енергетика и природни ресурси на Турција.

Како што е најавено од Министерството за економија, на настанот треба да се обрати и премиерот на Република Бугарија, Кирил Петков.

Министрите на земјите од регионот на состанокот со претставници од Европската Унија ќе разговараат за енергетската безбедност, потребата за итна рекација во нарушувањето со снабдување со енергенси како резултат од кризата во Украина, како и долгорочните проекти и стратешки цели за поголема енергетска безбедност и снабдување со енергнси во регионот.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*