На денешен ден

May 11, 2022 Marija K 0

330.- Константинопол (сегашен Истанбул) станал нова престолнина на Римското царство. Градот бил наречен Константинопол според името на царот Константин Први Велики. 1896.- Во Чаковец е […]

На денешен ден

May 10, 2022 Marija K 0

– Денеска е Светски ден на физичката активност 1497.- Италијанскиот морепловец Америго Веспучи тргнал на првото патување во новиот свет. Впловил до бреговите на Хондурас […]

На денешен ден

May 6, 2022 Marija K 0

1626.- Холандскиот доселеник Питер Минуит од Индијанците го купил островот Менхетен – на кој подоцна е изграден Њујорк. 1758.- Роден е Максимилијан Робеспјер, еден од […]

На денешен ден

May 3, 2022 Marija K 0

– Денеска е Светски ден на слободата на печатот 1469.- Во Фиренца е роден Николо Макијавели, италијански политичар, дипломат, поет и комедиограф. Негови најпознати дела се […]

На денешен ден

April 28, 2022 Marija K 0

1758.- Роден е американскиот државник Џејмс Монро, претседател на САД од 1817 до 1925 година. Во 1823 година ја прокламирал „Монровата доктрина“ под мотото „Америка […]

На денешен ден

April 26, 2022 Marija K 0

– Денеска е Светски ден на дрвјата – Денеска е Светски ден на интелектуалната сопственост 1452.- Роден е италијанскиот сликар, вајар, архитект, инженер, пронаоѓач и мислител […]

На денешен ден

April 20, 2022 Marija K 0

570.- Во Мека е роден Мухамед, основач на исламот, според муслиманското верување – „Последниот пророк“. Во 40 година почнал да проповеда нова вера во еден […]

На денешен ден

April 6, 2022 Marko 0

6 април 2022 885.- Умрел словенскиот просветител Методиј, постариот брат на Кирил, со кого ја составил првата словенска азбука, глаголицата. 1199.- Умрел англискиот крал Ричард […]

На денешен ден

April 5, 2022 Marko 0

5 април 2022 1588.- Роден е Томас Хобс, англиски филозоф, продолжувач и систематизатор на класичниот англиски емпиризам. Познат е по максимата „Човек на човека му […]